donderdag, oktober 28, 2010

Inheems toerisme moet zichzelf beter verkopen

TypInheemse touroperators die zich richten op behoud en promotie van de inheemse cultuur en duurzame ontwikkeling, lopen tegen hindernissen op. Vooral de marketing van hun diensten laat te wensen over. "We hebben de opzet van het regionale toerisme geperfectioneerd en mensen bij de reisorganisaties getraind, maar we hebben geen goede marketingstrategie om duidelijk te maken waarom onze bestemmingen anders zijn", zegt Antonio Medina van het Mexicaanse Inheemse Toerismenetwerk (RITA)


RITA werd in 2002 opgericht door 32 reisorganisaties. Momenteel telt het netwerk 160 inheemse bedrijven. Volgens het Nationale Instituut voor Statistiek en Geografie, zijn bijna 12 miljoen van de 108 miljoen Mexicanen inheems. De definitie van inheems is gebaseerd op het behoud van de inheemse talen, tradities en cultuur.
Inheemse bedrijven zoeken samenwerking "voor commercialisering, training en de implementatie van strategieën om reizen te verkopen", zegt Iris Vargas van het Gemeenschapsnetwerk voor Ecotoerisme van Michoacán (Ecomich). Ecomich telt twaalf bedrijven in de staat Michoacán in het midwesten. "Op commercieel gebied presteren ze niet goed."
Om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van inheems toerisme, houdt RITA nog tot en met zaterdag de tweede Inheems Toerismebeurs in Puebla, 125 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad.
Certificering
Tussen 2007 en 2009 ontwikkelde een groep van 32 touroperators van RITA een project ter waarde van ruim 415.000 euro, bedoeld voor onderzoek, het opstellen van businessplannen, en het verbeteren van training, infrastructuur en marketing. Het project werd gefinancierd door het Spaanse Bureau voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (Aecid).
Een ander project was gericht op het versterken van RITA. De kosten van het in stand houden van de organisatie (72.000 euro) worden betaald door het Multilaterale Investeringsfonds (MIF) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het project begon vorig jaar en wordt in december afgerond.
In 2006 introduceerde het Mexicaanse ministerie voor Toerisme regels en specificaties voor duurzaam ecotoerisme. Sindsdien werden zestig toeristische circuits gecertificeerd. Inheemse bedrijven willen echter dat de regels aangepast worden aan de specifieke situatie in inheemse gebieden.
"We willen bindende richtlijnen voor reisorganisaties die in onze gebieden opereren, om er zeker van te zijn dat ze onze manier van organiseren en onze ceremoniële plaatsen respecteren, en om er zeker van te zijn dat er fatsoenlijk met water en afval wordt omgegaan", zegt Antonio Medina, organisator van de beurs in Puebla.

- - - - - - - -
Auteur: Emilio Godoy (IPS)

Geen opmerkingen: