zondag, oktober 21, 2001

Reizende talen

Heb je het ook al meegemaakt, je bent ergens op de wereld in een cybercafé en je moet een berichtje schrijven in een taal die niet je moedertaal is. Natuurlijk heb je in die oude rugzak tussen je voeten geen 3 dikke Van Dale’s klaar zitten en de tijd dringt bovendien want je rekening is aan het oplopen… Zoek niet verder, want deze LINK brengt je de oplossing op een presenteerblaadje: een lijstje met nuttige websteks, niet alleen voor talenknobbels maar ook en vooral voor de geletterde reiziger.
De echte diehards kunnen hieronder ook alles te weten komen over Europese minderheidstalen - wist je overigens hoeveel talen er in Frankrijk gesproken werden?

YourDictionary.com: http://www.yourdictionary.com
Op YourDictionary.com vindt u informatie in en over maar liefst 240 talen! Woordenboeken, grammatica, thesauri en voor een beperkt aantal talen ook on-line vertaalwoordenboeken. Een hele hap, maar als u er eenmaal uw weg heeft gevonden, is dit een heel interessante site.

SolidBlue: http://www.solidblue.nl/pages/boek/woordenboek.htm
Een heel interessante site met links naar verklarende en vertalende woordenboeken in verschillende talen. De boeken zijn gerangschikt per taalgroep: Germaanse, Romaanse, Semitische, gebarentalen, Sino-Tibetaanse, Slavische en Oeraltalen.

Travlang:
Een hele resem vertaalwoordenboeken uit en naar het Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Afrikaans, Fries, Hongaars, Tsjechisch, Esperanto en het Latijn. Bovendien kan je hier een meertalig woordenboek downloaden. Heel indrukwekkend op het eerste gezicht, alleen jammer dat je net iets te vaak 'Not found' tegenkomt. Bovendien worden de woorden zomaar vertaald en krijg je nooit een context of een verklaring bij de vertaling.
Heel leuk is het deel Foreign Languages for travelers, een on-line reiswoordenboek als het ware. Er wordt gevraagd welke taal je spreekt en welke taal je wil leren. Daarna krijg je de keuze uit een paar lijstjes die van pas kunnen komen bij een bezoek aan een bepaald land.

One Look Dictionaries: http://www.onelook.com
Enkel verklarend en Engels. Met deze site zoekt u de verklaring van een woord in vijftig woordenboeken tegelijk. Daarna kan u de definitie op de site van je keuze gaan inkijken of verschillende verklaringen naast elkaar leggen. Kortom: heel interessant en tijdbesparend.

Eurolang: http://www.eurolang.net
Hier vindt u artikels over minderheidstalen zoals het Gaelic. Voor de liefhebbers.

Verbix.com: http://www.verbix.com
Op verbix.com vindt u werkwoordvervoegingen en vertalingen van werkwoorden in meer dan zestig talen. Een interactieve Bescherelle, maar dan wel een meertalige.

www.biblio.usherb.ca/internet/dictext.htm
Franse woordenboeken in boekvorm en on-line. Heel wat downloadbare woordenboeken.

Clicnet Dictionaries: http://www.swarthmore.edu/Humanities/clicnet/dictionnaires.html
Als je alle links op deze site wil bezoeken, heb je twee levens nodig. Massa's links, die een schat aan informatie bevatten.

L'Ecole de la langue française: http://www.urich.edu/~jpaulsen/ecolelfr.html
Woordenboeken, grammatica, opleidingen, lexicons... Ook hier vindt u een pak koppelingen naar andere, interessante websites.

Laboratoire d'Analyse et de Technologie du Langage: http://www.latl.unige.ch
De website van het Onderzoekscentrum voor geautomatiseerde linguistiek van de Universiteit van Genève. Heel interessant zijn de interactieve syntaxis-analyse, de woordenboeken, de "étiquetage" (zins- en woordontleding) en de uitspraak van zinnen. Zelfs al u geen taalliefhebber bent, is deze site een bezoekje waard. Heel indrukwekkend.

Merriam-Webster's Collegiate Dictionary: http://www.m-w.com/netdict.htm
Hier vindt u een Woord van de dag, een aantal woordspelletjes, uiteraard het bekende woordenboek en een thesaurus.

Geen opmerkingen: