maandag, januari 31, 2005

Carfree cities zijn 'carefree' cities

Leefbare steden zijn maakbaar. Het wordt in steeds bredere kringen erkend en herkend. Het aantal publicaties over stadsplanning, openbaar vervoer en gezond wonen in de stad neemt hand over hand toe. Enkele maanden geleden kocht ik op het Europees Sociaal Forum in Londen een interessant werkje van Harley Sherlock "cities are good for us." Interessant vooral omwille van zijn lange historische aanloop voor hij bij de moderne stadsomgeving uit komt.
Nu komt de Amerikaan J.H. Crawford met een boek over autovrije steden: "carfree cities." Daarin ontwikkelt de auteur, een internationaal vermaard specialist in stadsplanning, een ingenieus model voor nieuwe steden waar auto's overbodig worden. Nieuw is dat hij een mooi uitgewerkte website aan het boek koppelt: http://www.carfree.com. Naast zijn theoretische modellen voor nieuwe autovrije steden zet hij een aantal oorspronkelijke autoluwe steden in de kijker zoals Venetië en de historische Marokkaanse keizersteden. Via een fototour kan je door deze oude steden 'wandelen,' zonder gevaar overreden te worden. Prachtige foto's overigens.

Ondanks de mogelijke tegenwerpingen van bewoners en winkeliers is het niet moeilijk te bedenken welk toeristisch potentieel je opent door op zijn minst de binnensteden te ontsluiten voor voetgangers. Vraag maar aan de middenstanders in de vele winkel-wandelstraten van onze binnensteden, die eerst met een lichte paniek werden bevangen toen hun straat autovrij werd gemaakt, want "de klanten zouden wegblijven als ze niet meer tot voor de deur konden rijden." Niet dus, tot grote tevredenheid van de winkeliers bleven de klanten allerminst weg, meer nog, ze maakten er een uitstap van. Want zeg nu zelf, hoe veel aangenamer is het niet om rustig voorbij de vitrines te wandelen, om de straat te kunnen oversteken zonder omkijken. Alles dat je hoort zijn stemmen en voetstappen, geen lawaaierige motoren of uitlaatgassen in je gezicht.

In het Engels zit er trouwens maar één letter verschil op "carfree" en "carefree," dat kan geen toeval zijn.

Geen opmerkingen: