woensdag, april 13, 2005

Kook de wereld gaar

Met een lange warme zomer in het vooruitzicht kan je beginnen dromen van lange zomeravonden in de tuin of op een terras – met wat vrienden languit tafelen onder het genot van een ijsgekoeld glas witte wijn... De mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur. En als je dan niet het land uit bent, niets belet je om de wereld in je keuken te halen en volop aan het experimenteren te slaan. Gelukkig hoef je niet helemaal van nul te beginnen, want, hoe heette dat overheerlijke gerecht nu weer dat je vorig jaar keer op keer bestelde, op vakantie in Indonesië? Surf gewoon even het Net op en je hoeft niet meer naar de winkel voor een duur kookboek. Voor wereldkeuken moet je veelal op Nederlandse sites zijn, tenminste als je de uitleg in het Nederlands wil. En met al die vreemde ingrediënten is dat vaak toch het makkelijkst. Belgische sites hebben het meer voor eigen keuken en daar hebben we het nu eens niet over. Alvast veel kook- en proefplezier!

http://users.raketnet.nl/ldekker/alles-afrikaanse-recepten-startpagina.htm
De Afrikaanse keuken. Een grote onbekende in ons collectief culinair onderbewustzijn. Maar wat een weelde aan smaken! Op deze site vindt je alles wat je tong kan strelen of bijten. Zowel voor-, na- als hoofdgerechten. Maar ook soepen, sauzen, bijgerechten enz. Je kan overigens ook per land zoeken, erg handig als je iets specifiek zoekt. De moeite.

http://www.ummah.com/family/recipes.html
Humous – Tajin – Tabouleh. Inderdaad, je bent hier volop in het midden oosten belandt: een site boordevol heerlijke recepten. Druk er enkele af en ga er mee je lokale Marokkaanse kruidenier verbazen, en daarna... je vrienden met je kookkunsten. Wel in het engels, maar heel verstaanbaar. Een heel mooie selectie trouwens.

http://users.bart.nl/~kamphuys/recepten
Ooit al van Gado Gado gehoord? Eigenlijk is het Javaans van oorsprong maar in het Oost-Indische Suriname zijn ze er minstens even zot op. Maar verder staat deze haast eindeloze lijst Surinaamse gerechten (met zulke aanraders zoals ‘Kap Kap Agumeti’) voor eindeloos veel kook- en eetplezier. En een uitstekende intro in de begeesterende wereld van de Latino-Aziatische Fusion!

http://indo-recipes.tk/
De oorspronkelijke indonesische keuken mag hier dan ook niet ontbreken. Met foto’s van alle gerechten, een uitgebreide index en – niet onbelangrijk – een woordenlijst als je Bahasa niet dát meer is. Ben je echt gebeten door deze keuken? Er is zelfs een forum waar je weetjes kan uitwisselen met andere enthousiastelingen.

http://www.lekkeroosters.nl/chinese%20recepten.htm
Een eerder beperkt aantal Chinese recepten, maar ook meteen een selectie Indiase, Japanse en Thaise keuken enz. Goed als je niet té veel keuze wil.

http://www.pastasite.nl/keuken.php En tenslotte, als we het dan toch over de grote keukens van de wereld hebben, dan mag de Italiaanse natuurlijk niet ontbreken. Op deze ‘pastasite’ vind je heel wat culinaire juweeltjes, netjes onderverdeeld per soort (de lijst met Italiaanse salades is indrukwekkend). Snel gevonden, heerlijk gekookt! Geniet ervan deze zomer.

Geen opmerkingen: