vrijdag, september 16, 2005

Enkele berichten uit Angola, Congo en Zuid-Afrika

Toerisme in Angola bestaat weer

In 2004 heeft toerisme in Angola bijna 100 miljoen dollar opgebracht. Het aantal bezoekers steeg van 106.000 in 2003 naar 194.000 in 2004, een plus van 82 procent. De meeste bezoekers komen uit Portugal, gevolgd door Zuid-Afrika, Frankrijk, Verenigde Staten, Engeland en Brazilië. Dit heeft de Paulino Baptista, minister van toerisme bekend gemaakt. Hij zei dat 51.000 mensen een baan vinden in de toeristische sector.
Angola kende meer dan 20 jaar burgeroorlog. Sinds 2002 is er vrede. Langzaam aan gaat het beter in het land. Verrerweg de belangrijkste motor achter de groei is de olie-export. In 2002 groeide de economie met 15,3 procent. Klik hier voor meer feiten en cijfers over Angola.

Nijlpaardenpopulatie Congo neemt sterk af

Nijlpaarden in het Nationale Park Virunga in Congo, waar ooit de grootste populatie nijlpaarden ter wereld woonde, worden bedreigd met uitsterven. Nieuwe luchtfoto's laten zien dat er in het park nog slechts 887 nijlpaarden leven. Twee jaar geleden waren dat er nog ruim 1300, zo meldde maandag het Wereld Natuur Fonds in een verklaring. Dertig jaar geleden woonden er in het gebied meer dan 29.000 hippopotamussen.
Stroperij is de belangrijkste oorzaak van de sterke afname van het aantal dieren. Zowel lokale stropers als militairen en militieleden maken zich daaraan schuldig. Zij zwerven volgens het WWF in het beschermde park rond zonder eten of soldij. ,,Een recept voor een ramp'', aldus de organisatie. De nijlpaarden worden meestal gedood om hun tanden, die veel geld opbrengen op de illegale ivoormarkt.
De daling van de nijlpaardenpopulatie vormt ook een gevaar voor de lokale economie. Een groot deel van de bevolking in het gebied is afhankelijk van vis uit Lake Edward. Het meer levert veel vis, omdat de uitwerpselen van de nijlpaarden die daar baden veel voedingsstoffen bevatten. Als het aantal nijlpaarden afneemt, zal ook de visstand daaronder lijden. Bron: Wereld Natuur Fonds


Zuid-Afrika: meer toeristen, minder inkomsten

In Zuid-Afrika maken bedrijven in de toeristische sector zich zorgen over het uitgavenpatroon van de buitenlandse toeristen die het land bezoeken. Dat uitgavenpatroon is dalende, ook daalt het gemiddelde aantal dagen dat Zuid-Afrika wordt bezocht. De oorzaak ligt in de samenstelling van het inkomend toerisme.
In 2004 ontving Zuid-Afrika 6,7 miljoen toeristen, waarvan 4,6 miljoen uit Afrikaanse landen, de meesten uit buurlanden Lesotho, Swaziland, Zimbabwe and Botswana. Het aantal bezoekers uit Afrika, het Middenoosten, Azië, Amerika en Australië nam toe maar het aantal Europeanen dat Zuid-Afrika bezocht daalde met 2,4 procent.
De Aziatische groei zit vooral in toename van toerisme uit China. De Chinezen boeken vaak pakketreizen en beschikken over een relatief beperk budget.

Geen opmerkingen: