donderdag, oktober 19, 2006

Kaarten on-line

Sinds de tijd van Mercator en wellicht lang ervoor zijn we gefascineerd door kaarten. Er is iets bijzonders aan de tweedimensionale voorstelling van de wereld om ons heen. Het landschap gevat in gekleurde vlakken en lijnen. Met een kaart kan je over de horizon kijken, opstijgen naar vogelperspectief en regio’s verkennen zonder je te verplaatsen. En met de huidige stand van de cartografie is er nauwelijks een plaats op de wereld waar je niet naar toe kan. Maar er kan nog veel meer dan kijken naar de wereld.

http://earth.google.com.
De kaartentoepassing van Google die je eerst om je computer moet installeren. Waarschijnlijk één van de meest fascinerende toepassingen op het internet. In ieder geval met een hoog gluurgehalte. Vanuit de ruimte kan je inzoomen tot op het niveau van je achtertuin. En ja, je kan die witte tuintafel zien staan. Vooraleer je nu halsoverkop naar je computer loopt, neen: de buurvrouw die ligt te genieten van de najaarszon kan je niet zien liggen. Personen zijn niet te herkennen, dat mag namelijk niet, gelukkig maar…
Leuk is verder dat je allerlei plaatsen kan toevoegen aan de kaart om eenvoudig van de ene naar de andere plaats te vliegen.


http://www.mapquest.com
Eén van de meest bezochte kaarten sites internationaal. Je kan plaatsen opzoeken of routes laten berekenen. Ook kan je allerlei wereld kaarten afdrukken of opzoeken via breedte en lengte graad.

http://www3.mappy.com
Waarschijnlijk de beste routeberekenaar voor de Benelux en Europa. Tegenwoordig hebben ze ook al luchtfoto’s. Vanzelfsprekend kan je de kaart of route binnenhalen op je pda, automatisch een onkostennota berekenen enz.

http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/index.html
Deze kaartensite is van een heel andere orde. De idee is dat ze voor verschillende gegevens het belang per land gaan aangeven door de kaart te vervormen. Zo zie je dat op een kaartje over bevolkingsaantallen China en India enorm opgeblazen worden tegenover hun werkelijke grootte. Je hebt kaarten die alle mogelijke statistieken visualiseren, o.m. over migratie en transport. Bij ‘ontvangers van toerisme’ merk je dat Europa plots het grootste continent is van allemaal. Bij armoede en slechte huisvesting nemen Afrika en Azië het grootste deel van de kaart in enz. Handig is dat je voor elke kaart een pdf document kan aanmaken waar alle gegevens en een woordje uitleg bijstaan, klaar om te gebruiken in eender welke presentatie.

http://www.raremaps.com
Ben je verzot op oude kaarten, dan is deze site een haast onuitputtelijke bron. Het zal wellicht bij kijken blijven want om aan zo’n kaart te geraken moet je geld op tafel leggen. In sommige gevallen veel geld. Het gaat dan ook om originele stukken.

Geen opmerkingen: