vrijdag, oktober 20, 2006

Rwenzori Park in Oeganda sluit overeenkomst met buren

Rwenzori Mountains National Park in Oeganda heeft een overeenkomst gesloten met hun buren over de bescherming van de grenzen van het natuurpark. In deze overeenkomst staat dat de dorpen die rond het park liggen het grensgebied mogen gebruiken voor landbouwactiviteiten. In ruil hiervoor verzorgen de boeren de bomen aan de rand van het inmense park.

De afspraak is onderdeel van een piloot-project dat is opgezet door het Wereld Natuur Fonds om de verstandhouding tussen het park en de dorpen eromheen te verbeteren. Ongeveer 200 boeren in de dorpjes Kasangali en Ibanda in Kasese district, Kisomoro in het Kabarole district en Musandama in het Bundibugyo district doen mee aan het project.

Dit soort projecten is de toekomst voor zowel het beheer van dit soort natuurparken als de overleving van de lokale bevolking. Het Rwenzori Mountains National Park beslaat bijna 100.000 hectare in west-Oeganda en herbergt het grootste deel van het Rwenzori gebergte inclusief Afrika op twee na hoogste berg: Mount Margherita (5,109 m). De gletsjers, watervallen en meren maken deze regio tot een van de mooiste berggebieden van het continent.

Geen opmerkingen: