vrijdag, maart 02, 2007

Ook Kenia’s nomaden en jager-verzamelaars laten hun stem horen op het WSF

Marc-Antoon De Schryver was voor IndyMedia op het WSF in Naïrobi. Hij had een kort gesprekje met Jane Meriwas van de Yiaku Peoples Association (YPA), één van de nomaden volkeren in Kenia. Een treffend zinnetje eruit: "Het toerisme floreert op onze kap, maar het zijn anderen die ervan profiteren." Dat is helaas nog steeds de realiteit. Eén van de uitdagingen van elk duurzaam-toerisme beleid is het zelfbeschikkingsrecht van de diverse minderheden die vaak machteloos moeten toekijken hoe er toerisme wordt uitgebouwd op hun kap. Het blijkt dat toerisme een belangrijk aspect is in een bredere context van marginalisering en verarming. Terwijl hun jongeren weg trekken en in de sloppenwijken rond de steden terecht komen, worden de winsten opgestreken door anderen.

Dit geldt bij uitstek voor nomadenvolkeren omdat je voor enige politieke participatie op zijn minst een vaste plek moet hebben waar je de banden met de formele staatsstructuren kan uitbouwen. Vele régimes in het zuiden hebben ook geprobeerd hun rondtrekkende minderheden een sedentaire levenswijze op te dringen om ze beter te kunnen controleren.
Stilaan staan er groepen op die zich laten horen. Maar het blijft huilen met de pet op. Toerisme is één van de kansen die minderheden hebben om een economische onafhankelijkheid te bereiken - maar dan moeten ze eerst een adequate vertegenwoordiging hebben naar buiten toe, en bovendien een vertegenwoordiging die erkend wordt in de hoofdstad.

Geen opmerkingen: