zondag, april 27, 2003

Duurzame handel

Duurzame reizigers als we zijn, willen we dat vaak ook doortrekken naar thuis. We hebben met andere woorden vaak ook een boontje voor duurzaamheid in ons dagelijks leven. En al lijkt het streefdoel vaak een onbereikbaar fort omringd door een massa aan praktische bezwaren, toch kan je versteld staan van alles dat je wél kan doen zonder daarvoor je hele consumptiepatroon op zijn kop te zetten.
Of nog: de armoede die we op reis in het zuiden vaak tegenkomen is voor een groot deel te wijten aan de slechte handelsvoorwaarden op internationaal vlak. Ondertussen bestaan er heel wat bekende en minder bekende organisaties die duurzame producten aanbieden. Hieronder een overzichtje van waar je deze organisaties kan vinden op het net.

http://www.goedewaar.nl
Vereniging van consumenten die streeft naar mens-, dier- en milieuvriendelijke consumptie en productie. Eerlijke voeding, schone kleding en geen Gentech produkten. Alles wat je ooit wilde weten over voedseladditieven (wat betekenen al die E-nummers?) of de duurzaamheid van zoiets alledaags als jeans. Met andere woorden: kopen met voorkennis.

http://www.fairtrade.be
Duizenden boeren en ambachtslieden uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië werken met liefde voor Fair Trade. Want ze ontvangen respect. En een faire prijs. Duizenden klanten in Vlaanderen kopen Fair Trade met liefde. Om de zorg. Om de kwaliteit. En om de uitgangspunten van de Fair Trade Organisatie. Alles over de geschenkartikelen, voedingsproducten en de overbekende koffie.

http://www.oww.be
Oxfam Wereldwinkels. De bekendste organisatie in Vlaanderen met info over alle producten en campagnes. Ook vindt je er rechtstreekse informatie over de producenten van de producten die je in de wereldwinkels koopt.

http://www.fairtrade.net
De internationale organisatie die de standaarden zet voor duurzame handel: Ze doet ook de certifiëring van de producten. Meer dan 800.000 producenten en hun onderaannemers in meer dan 40 landen profiteren van het label ‘fairtrade.’ Daarmee helpen ze mee aan de ontwikkeling van duizenden boeren.

http://www.fairtrade.org.uk/standards.htm
Als je wil weten hoe het systeem van de internationale standaarden werkt dan vindt je hier een overzicht van het hele proces, inclusief ontstaansgeschiedenis.

Geen opmerkingen: