vrijdag, april 28, 2006

Cultuur is onmiddellijk goed voor toerisme

De Nederlandse staatssecretaris Europese Zaken heeft een punt. Hij wil het buitenlands cultureel erfgoed beschermen. Ook al gaat het om overblijfselen van slavenhandel en kolonialisme. Je kan je inderdaad de vraag stellen of "ontwikkelingslanden de herinneringen aan de Hollandse slavenhandel en kolonialisme niet liever van de kaart willen vegen?" Want het is natuurlijk even goed hún geschiedenis. Ook al hebben ze er erg onder geleden of misschien precies daarom, want net zo kunnen deze overblijfselen een getuige én een waarschuwing zijn tegen het imperialisme van weleer dat nog steeds door werkt in allerlei soorten relaties die er nu bestaan met deze landen. Economisch, politiek en sociaal-cultureel.
Een oud vestingstadje zoals Galle in Sri-Lanka is ook een stille getuige van de lange gemeenschappelijke geschiedenis die zulke veraf gelegen culturen met elkaar helpen en waarvan je het resultaat ook ziet in de multiculturele straten van Amsterdam.
Het toeristisch potentieel is er natuurlijk: de herkenbaarheid en tegelijk vervreemding is groot wanneer je als westers toerist ronddwaalt op een klein eilandje voor de kust van Gujarat, India, en daar stoot op een stokoud ommuurd kerkhof waar je op verweerde scheefgezakte en fel overwoekerder grafstenen oude nederlandstalig namen ontdekt.

Geen opmerkingen: