woensdag, april 19, 2006

Een beklijvend verslag uit Nepal

Lieve vrienden,

Dag 6 van hevige protesten in Nepal.
Al 6 dagen leven mensen in angst, is er straatverbod, geen verkeer en telefoon en betogen jonge en arme Nepalezen in alle hoeken van het land. Ze eisen na jaren van terreur de aftreding van de Koning. Je kan hem op zijn minst en met het nodige bewijs een echte dictator noemen. Het laatste rapport van Human Right Watch spreekt over het hoogste aantal verdwijningen per aantal inwoners in de hele wereld.

In de bergdorpen wordt in vele plaatsen van het land deze weerloze bevolking bedreigd door én de Maoïsten én het regeringsleger. Men wordt gedwongen Dal Bath (lokaal gerecht) klaar te maken. Met het geweer op kinderen gericht. Kinderen (ik heb getuigenissen van kinderen tussen 12 en 14 jaar, ook meisjes) worden onder dwang in scholen en bij families gerekruteerd om aan te sluiten bij het Maoïstenleger. Ouders worden daarna geslagen en mishandeld door het regeringsleger omdat ze zogezegd sympathiseren met de Maoïsten. Ze kunnen nergens meer terecht. De 7 oppositiepartijen kondigden woensdag een vierdaagse protestactie aan.

Eindelijk weg met de terreur en de angst, die vaak aan het oog van de voorbij wandelende toerist ontglipt. Hun geloof maakt nu eenmaal dat ze niet klagen en dat ze steeds iedereen gastvrij ontvangen.
Dat ze dagen ervoor bedreigd werden, hun geld of rijst werd afgepakt, mannen zonder reden werden gearresteerd en vrouwen werden verkracht ontgaat menig toerist die enkel oog heeft voor het prachtige berglandschap.

Ondertussen zijn naar schatting 2 miljoen mannen tussen de 16 en 40 jaar het land uitgevlucht. Vaak zonder papieren en loon werken ze in Abu Dhabi, Dubai en Bahrein voor vele multinationals waar ze zwaar worden uitgebuit. De moderne slavernij en de ergste vorm van mensenhandel op dit eigenste moment. In Indië zitten ook veel Nepalezen op de vlucht. Een nooit geziene solidariteit van deze diaspora was gisteren te zien in de straten van Delhi, Mumbai en Bhopal.Met duizenden kwamen ze op straat. "We moeten eindelijk volhouden en blijven protesteren tegen de mensenrechtenschendingen, corruptie en het regime van de Koning. Dit zijn de dagen van onze toekomst en een nieuw Nepal".

Ze houden vol, ook al zijn het mensen die vaak moeten rondkomen met minder dan een dollar per dag, Nepal blijft het armste land van Zuid-Azië. In 60% van het land zijn alle ziekenhuizen en scholen gesloten. Nu staken alle dokters ook nog eens in de grootsteden. Voor de ziekenhuizen liggen zwaargewonden zonder enige hulp. Zelfs de materniteit werd uren gesloten. De dokters hopen zo op een signaal van ngo's, de internationale gemeenschap en media. Alleen hebben die andere interesses. Nepal zal terug op de kaart staan wanneer we eens zin hebben in een bergvakantie.

De stem van deze bevolking wordt voor de zoveelste keer niet gehoord. Geleverde minimi's klinken wel in de straten van de hoofdstad en richten zich zelfs op onschuldige burgers. De Koning liet weten dat de ordetroepen geweld mogen gebruiken tegen betogers die het straatverbod negeren. De Nepalezen zitten met duizenden en in groep op de straat protestsongs te zingen. Kinderen zijn totaal ontheemd en ver weg van hun familie en worden door de Maoïsten verplicht bussen op te blazen en geweren te dragen. Vandaag viel een zesde dode onder de burgers. We negeren alweer een vergeten conflict.

Saskia Van Nieuwenhove, journaliste

Geen opmerkingen: