woensdag, april 26, 2006

‘Couchsurfing,’ de wereld is kleiner dan je denkt!

Zelden een zo eenvoudig idee zo goed uitgewerkt gezien. Couchsurfing is het ei van Columbus voor ieder reiziger die graag mensen ontmoet, die goedkoop wil reizen en die de warmte van een persoonlijke huiskamer verkiest boven de privacy van een onpersoonlijke hotelkamer (let op de vergelijking!). Via deze ‘community’ site ontstaan niet alleen virtuele groepen van mensen over de hele wereld, couchsurfing.com brengt mensen ook fysiek bij elkaar… op de sofa.



Stel je voor, je bent op zoek naar een verblijfplaats in Warsau, Polen. Je wil wel eens wat anders dan een hotel en je budget is beperkt. Maar vooral: je vakantie is pas geslaagd als je het gevoel hebt dat je je echt kan inleven in de lokale manier van leven. Ga dan naar http://www.couchsurfing.com en klik op CouchSearch! Wil je iemand contacteren om af te spreken, dan moet je eerst registreren, kwestie van de aanbieder een zekere mate van controle te geven over wie hij of zij in huis haalt (zie verder). Overigens kan je ook met meer dan één persoon gaan couchsurfen, in het profiel van de aanbieder staat vermeld hoeveel mensen die maximum kan ontvangen. En als je toch de privacy van een hotelkamer prefereert maar je wil wel graag lokale mensen leren kennen, dan kan je ook gewoon een aanbieder mailen en vragen of je hem of haar op een koffie mag trakteren in de hoop dat ie je spontaan aanbied om de stad te laten zien…

Ander scenario: je beschikt over een bijzonder comfortabele sofa of zelfs een ongebruikte logeerkamer en je hebt wel zin om nieuwe mensen te leren kennen. Trots op je eigen stad en popelend om buitenlanders rond te leiden? Schrijf je in op http://www.couchsurfing.com/register.html en je wordt gastheer of –vrouw voor andere couchsurfers uit de hele wereld.

De eerste vraag die een mens zich hierbij stelt is natuurlijk: wat met malafide reizigers die erop uit zijn van jouw gastvrijheid te profiteren en je zelfs te beroven of anderszins kwaad te berokkenen. Hier komen we op de kern van het concept ‘couchsurfing’ nl. het scheppen van nieuwe banden tussen mensen waarbij het netwerk zorgt voor de sociale controle. Je kan namelijk alleen maar in contact komen met een aanbieder als je zelf eerst lid wordt van het netwerk. Je krijgt dan een profiel waarop mensen informatie over jou kunnen lezen, bezoekers kunnen referenties schrijven na je bezoek of je kan linken maken met anderen waardoor je netwerk en daarmee je geloofwaardigheid als couchsurfer groeit. Het netwerk voorziet ook twee extra systemen van verificatie: alle informatie op http://www.couchsurfing.com/tips_safety.html

Ondertussen groeit het netwerk sterk en zijn in de periferie heel wat extra mogelijkheden toegevoegd. Zoals het een goede community site betaamt is er de mogelijkheid om groepen te vormen rond bepaalde thema’s. Verliefd op een stad als pakweg Mexico DF? Meld je dan aan als groepslid bij de bestaande groep (kijk op http://www.couchsurfing.com/groups.html) en ontmoet andere adepten. Zoek je gelijkgezinden rond eender welk idee of thema? Richt je eigen groep op of sluit aan bij een bestaande groep. Of organiseer gewoon een samenkomst voor couchsurfers.

Essentieel bij het ‘project,’ zoals de oprichters het benoemen, is het respect voor de lokale traditie. Er bestaat reeds een heuse ‘couchsurfing etiquette:’ http://www.couchsurfing.com/tips_etiquette.html die essentieel neerkomt op het respect van gast voor gastheer (of vrouw). Niets nieuws onder de zon dus maar eerder een herwaardering van eeuwenoude menselijke waarden. Of ga ik nu te ver? Tja, in een hotel hoef je natuurlijk niet echt na te denken over de situatie gast en gastheer. Met andere woorden: ga je couchsurfen, vraag dan niet of de gastheer voor je kookt maar kook zelf of neem hem of haar uit eten. Je betaalt tenslotte niets voor je overnachting. Nog beter: verras je gastheer (of vrouw) door een keertje de afwas te doen, een geschenkje mee te brengen of een bedankkaartje te sturen na je bezoek.

Geen opmerkingen: